Loading ...

Aankoopadvies nodig? Wij adviseren uw graag.

Advies

Computers, tablets en notebook kan je overal kopen, maar, wat moet je kopen Ziet u ook door de bomen het bos niet meer? Wij kunnen u helpen om een goede en juiste keuze te maken bij uw aankoop.
Niet alleen staan wij u bij voor uw aankoop, maar ook na uw aankoop kunt u op ons rekenen. Wij helpen u bij graag het gebruik van uw aankoop en staan u bij met al uw vragen. Bij ons bent u niet alleen een klant vóór uw aankoop, maar ook erna.

Tablet

U overweegt een tablet aan te schaffen, maar u weet niet precies waar u op moet letten. Dan bent u bij Computer-Connections?op het juiste adres. Wij voorzien u graag van vrijblijvend advies. Heeft u na het lezen van de informatie nog meer vragen? Neem dan contact op met ons op, of kom langs in onze winkel.

Waarom koop je een tablet?

Een tablet is geen vervanging voor een PC of laptop. Een tablet heeft niet de opslagcapaciteit van een PC en ook tekstverwerken is vaak niet ideaal op een tablet. Daarnaast heeft de tablet ook minder rekenkracht dan een PC. Waarom koop je dan juist wel een tablet?

Een tablet heeft het grote voordeel dat hij compact is en in de meeste gevallen altijd aan staat. Daardoor is hij snel in gebruik en makkelijk bij je te houden, thuis en onderweg. Zo kun je binnen enkele seconden de tablet activeren en jouw favoriete internetpagina bekijken. Met de ruime keus aan apps (programma’s) die te installeren zijn op de tablet kun je allerlei taken uitvoeren. Van informatieve toepassingen tot internetbankieren en spelletjes.

Bent u er na het lezen van deze informatie nog niet helemaal uitgekomen? Neem dan even contact met ons op, of kom langs in onze winkel.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een tablet?

Tablets zijn er in allerlei soorten en maten, maar wat zijn nou de belangrijkste eigenschappen van de verschillende tablets? De volgende punten zijn van belang bij het kiezen voor een bepaald merk en model:

Type internetverbinding

Om een tablet te verbinden met het internet zijn er twee mogelijkheden. Een verbinding via een WiFi netwerk, en/of een verbinding via een (mobiel) 3G/4G netwerk. Ben je van plan om de tablet alleen thuis of bij vrienden en familie te gebruiken, dan kun je vaak gebruik maken van een WiFi netwerk en kun je het best kiezen voor een model met alleen WiFi ondersteuning.

Wil je graag overal verbinding met het internet kunnen maken, dan kun je het beste kiezen voor een model dat naast WiFi ook 3G/4G ondersteund. De modellen met deze ondersteuning zijn duurder dan de modellen met alleen WiFi. Daarnaast zul je een abonnement met een service provider zoals KPN of T-Mobile moeten afsluiten om ook daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van het 3G/4G netwerk. Na het afsluiten van een abonnement ontvang je van je service provider een simkaart (micro). Deze simkaart plaats je in de tablet en daarna kun je gebruik maken van het internet. Denk dus goed na over de manier waarop je de tablet wilt gaan gebruiken en beslis op basis hiervan wat voor jou de beste keuze is.

Geheugen capaciteit

Geheugen- oftewel opslagcapaciteit is ook een belangrijk aandachtspunt bij het kiezen van een tablet. De vraag hierbij is: hoeveel apps, foto’s, muziek en dergelijke zou je willen bewaren op je tablet?

De minimale grootte van het geheugen is vaak 8GB. Minder dan dit is over het algemeen niet verkrijgbaar en zeker niet aan te raden. Er zijn ook tablets te koop met 128GB geheugen capaciteit. Deze zijn uiteraard een stuk duurder dan de 8GB versies. Deze hoeveelheid geheugen heb je over het algemeen niet nodig. De optimale hoeveelheid geheugen voor normaal gebruik zal hier tussen in zitten. Ga je de tablet vooral gebruiken voor e-mail, internet en een aantal apps, of wil je juist veel fotos, video’s en apps op je tablet bewaren?

Bij gemiddeld gebruik zal een tablet met ongeveer 16GB geheugen capaciteit ruim voldoende zijn. Wanneer je twijfelt over de grootte van het geheugen kun je ook kiezen voor een type tablet waarin de hoeveelheid geheugen uit te breiden is door middel van een micro SD kaart. Deze kaarten kun je in verschillende groottes kopen. Hou er wel rekening mee dat je hier over het algemeen wel veel bestanden op kan bewaren maar dat apps lang niet altijd op een SD kaart geïnstalleerd kunnen worden.

Besturingssyteem

Er zijn tablets te koop met verschillende besturingssytemen. Een besturingssysteem is de software waar de tablet op draait.

Android (Google)

Het besturingssysteem Android wordt ontwikkeld door Google. Android is beschikbaar voor o.a. smartphones en tablets. Veel verschillende merken tablets draaien op dit besturingssysteem. O.a. de fabrikanten Samsung en ASUS hebben veel tablets in hun assortiment die draaien op Android. Daarnaast zijn er nog veel (minder bekende) fabrikanten die gebruik maken van het Android besturingssysteem op hun tablets. Om op een juiste manier gebruik te kunnen maken van Android heb je een Google account nodig. Als je deze nog niet hebt kun je deze direct op de tablet aanmaken. Door middel van de standaard geïnstalleerde apps kun je gemakkelijk gebruik maken van alle Google diensten. Denk hierbij onder andere aan Gmail, Google Agenda, Contacts en Google Drive.

De locatie om apps te downloaden wordt in Android de Play Store genoemd. De Play Store heeft een zeer groot assortiment aan gratis en betaalde apps. Google houdt toezicht over de apps die in deze Play Store te vinden zijn. De apps moeten aan bepaalde voorwaarden, regels en veiligheid voldoen. Android staat echter ook toe om apps uit andere bronnen te installeren, denk hierbij aan alternatieve App Stores of handmatige downloads. Doordat deze bronnen niet gecontroleerd worden door Google brengt dit een risico met zich mee. Je kunt op deze manier malware (kwaadaardige en/of schadelijke software) op de telefoon installeren. Tablets met Android zijn over het algemeen goedkoper dan een iPad of een tablet met een Windows besturingssysteem. Daarnaast ondersteunen deze vaak de mogelijkheid het geheugen uit te breiden met een micro SD kaart. De prijs voor een op Android draaiende tablet varieert enorm door de vele merken en modellen die verkrijgbaar zijn.

iOS(Apple)

Het besturingssyteem iOS wordt ontwikkeld door Apple. iOS is onder andere beschikbaar op iPhone, iPad & Apple TV. Voor tablets is iOS alleen beschikbaar op de door Apple ontwikkelde iPad. Om op de juiste manier gebruik te kunnen maken van een iPad heb je een Apple ID nodig. Als je deze nog niet hebt kun je deze direct op de tablet aanmaken. De locatie om apps te downloaden wordt in iOS de App Store genoemd. De App Store biedt je een zeer groot assortiment betaalde en gratis apps. Apple houdt toezicht over de apps die te vinden zijn in deze Store. De apps moeten aan zeer strenge voorwaarden, regels en veiligheid voldoen. In tegenstelling tot Android staat iOS je niet toe om apps uit andere bronnen te installeren. iOS is hierdoor een meer gesloten systeem, maar biedt hierdoor dan wel meer veiligheid. In vergelijking met andere merken is de iPad dan wel weer vrij duur. iPads zijn niet uit te breiden door middel van extra geheugenkaarten.

Windows

Windows is het besturingssysteem van Microsoft. Sinds Windows 8 is het besturingssysteem beschikbaar voor onder andere PCs, smartphones en tablets. Windows kom je tegen op Microsofts eigen Surface tablet, maar ook bij merken als HP, ASUS en Lenovo. Om op een juiste manier gebruik te kunnen maken van een Windows-tablet heb je een Microsoft account nodig. Als je deze nog niet hebt kun je deze direct op de tablet aanmaken. Windows tablets hebben verschillende overeenkomsten met een Windows computer, denk hierbij aan de Verkenner en het Bureaublad. Daarnaast ondersteunen Windows tablets meerdere gebruikers, net als op de PC. De locatie om apps te downloaden wordt in Windows de Windows Store genoemd. De Windows Store biedt je een zeer groot assortiment betaalde en gratis apps. Microsoft houdt toezicht over het aanbod aan apps in deze Store. De apps moeten aan bepaalde voorwaarden, regels en veiligheid voldoen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om apps te installeren vanuit andere bronnen. Doordat deze bronnen niet gecontroleerd worden door Microsoft brengt dit wel risico’s met zich mee. Veel Windows tablets bieden de mogelijkheid het geheugen uit te breiden door middel van een micro SD kaart.

Locatie
Ga je de tablet vooral veel thuis en bij vrienden gebruiken, kies dan voor een tablet met WiFi ondersteuning. Wil je de tablet onderweg gebruiken, kies dan voor een tablet met 3G/4G ondersteuning.

Bent u er na het lezen van deze informatie nog niet helemaal uitgekomen? Neem dan even contact met ons op, of kom langs in onze winkel.


Notebook

U overweegt een notebook aan te schaffen, maar u weet niet precies waar u op moet letten. Dan bent u bij Computer-Connections op het juiste adres. Wij voorzien u graag van vrijblijvend advies. Heeft u na het lezen van de informatie nog meer vragen? Neem dan contact op met ons op, of kom langs in onze winkel.
Als u een notebook gaat aanschaffen is het verstandig om vooraf te bepalen waar u het notebook voor wilt gaan gebruiken. We hebben de verschillende gebruikers onderverdeeld in vier types:

THUISGEBRUIKER

Voor een beperkt budget zijn er voldoende notebooks te koop die de meest gebruikte mogelijkheden van een pc moeiteloos overnemen. Het voordeel van een notebook t.o.v. een pc is dat hij minder ruimte in beslag neemt en dat de notebook overal in het huis te gebruiken is. Aangezien een stopcontact altijd in de buurt is, is accuduur van ondergeschikt belang. U kunt het beste kiezen voor een mainstream notebook.

STUDENT

De notebook gaat overal mee naar toe en moet dus klein en licht zijn en tegen een stootje kunnen. Opdrachten voor school moet hij aankunnen, maar ook muziek downloaden of een video bekijken mag geen probleem zijn. Daarnaast is het budget beperkt. Een netbook is in dat geval een interessante optie, maar dan heb je wel een pc nodig voor op je studentenkamer. Een alternatief voor een honderd euro meer is een niet al te zware mainstream notebook.

REIZIGER

U bent vaak onderweg en u stelt hoge eisen aan uw notebook. Echter wilt u niet met een zware tas reizen, dus geeft u de voorkeur aan een klein en licht model. Kies voor een ultra portable notebook. Dit type notebook biedt alle voordelen van een netbook, gecombineerd met de krachtige prestaties van een pc.

MULTIMEDIA GEBRUIKER

U wilt uw notebook gebruiken voor het monteren van films, zware grafische programma’s draaien of de allernieuwste games spelen. In dat geval is een PC vervangend notebook met indrukwekkende graphics, veel opslagruimte en een groot beeldscherm een goede keuze. Let wel dat dit type notebook veel weegt en redelijk prijzig is.

NETBOOK

Ideale aanvulling op een pc. Klein formaat, lichtgewicht en goede verbindingsmogelijkheden. Perfect voor onderweg en overwegend laag geprijsd. Nadeel: niet geschikt om de hele dag mee te werken.

ULTRA PORTABLE NOTEBOOK

Levert dezelfde prestaties als een groot zwaar notebook op pc, maar is wel handig voor onderweg door het kleine formaat en lage gewicht. Nadeel: prijs ligt over het algemeen vrij hoog.

MAINSTREAM NOTEBOOK

Voor 90% van alle gebruikers biedt een mainstream notebook alle benodigde mogelijkheden. Tekstverwerken, surfen op internet, muziek downloaden of films bekijken, het kan allemaal. Nadeel: niet geschikt voor zware bewerkingen.

PC VERVANGEND NOTEBOOK

Krachtig genoeg voor zware programma’s, films bewerken of het spelen van games. Uitgerust met ruime opslagcapaciteit en een groot beeldscherm. Nadeel: zwaar gewicht en hoge aanschafprijs.|
Er zijn een aantal zaken die invloed hebben op de prestaties en het gebruiksgemak van een notebook. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

BEELDSCHERM

Afmetingen
Notebooks zijn te koop in alle soorten en maten. De afmetingen van een beeldscherm worden uitgedrukt in inches. De meest gangbare afmeting is 15,6 inch wat betekent dat de diagonaal van het beeldscherm 40 cm beslaat. Waar u uw notebook ook besluit aan te schaffen, het is altijd aan te raden om het beeldscherm eerst in de winkel te bekijken alvorens u de notebook aankoopt.

Verhoudingen
Notebooks worden tegenwoordig uitgerust met een breedbeeldscherm met een verhouding van 16:9. Het voordeel van een breder scherm is dat er meer ruimte is om menu’s aan de zijkant te plaatsen zonder dat uw hoofdbestand onleesbaar wordt.

Resolutie
De resolutie van een beeldscherm bepaalt hoe gedetailleerd de weergave is, oftewel uit hoeveel pixels het beeld is opgebouwd. Een beeldscherm met een resolutie van 1280 x 800 bestaat dus uit 1,024 miljoen pixels. Hoe hoger de resolutie, hoe hoger het detail is en des te kleiner de items op het scherm zijn. Dit betekent overigens niet dat ze per definitie beter leesbaar zijn (omdat het bijvoorbeeld te klein is), maar wel scherper.

SNELHEID

De snelheid van een notebook wordt bepaald door de combinatie van de processor, het intern geheugen en het grafisch geheugen. Een krachtige processor gecombineerd met een beperkt intern geheugen zal niet tot betere prestaties leiden. Verdeel uw budget dus evenredig over de onderdelen.

Processor
Kloksnelheid

De snelheid van een processor wordt meestal uitgedrukt in Gigahertz. Deze kloksnelheid zegt niet alles over de prestaties van een processor. De volgende factoren hebben ook invloed op de prestatie.

Cache geheugen

is geheugen dat dicht bij of zelfs in de processor zit. In het cache geheugen worden data en instructies opgeslagen die de processor later nodig kan hebben.

Aantal cores
Een core is in feite een complete processor binnen een processor waardoor er meerdere opdrachten tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden.

Intern geheugen
Intern geheugen is een belangrijk onderdeel van de computer. Wanneer de processor gegevens nodig heeft, zorgt de harde schijf dat deze beschikbaar komen door ze in het geheugen te laden. De reden hiervoor is, dat de processor vele malen sneller gegevens kan lezen en schrijven naar het geheugen dan naar de harde schijf. Hoe meer gegevens er gelijktijdig in het geheugen geladen kunnen worden, zonder dat een deel eerst weer naar de harde schijf geschreven moet worden, hoe sneller de verwerking van de gegevens geschiedt.

Grafisch geheugen
Wanneer u veel grafische bewerkingen op uw notebook wilt uitvoeren zoals videobewerking of games spelen dan is het verstandig om een notebook met discrete videokaart aan te schaffen. Bij een standaard notebook zit het grafisch geheugen onboard. Dit betekent dat het grafisch geheugen gebruikt maakt van het gewone geheugen. Discrete video betekent dat er een extra chip met geheugen voor de grafische bewerkingen in de notebook aanwezig is. Vanzelfsprekend is deze ook een veriste als je de notebook gaat gebruiken om games op te spelen.

Bent u er na het lezen van deze informatie nog niet helemaal uitgekomen? Neem dan even contact met ons op, of kom langs in onze winkel.

OPSLAGCAPACITEIT

Om al uw gegevens op te kunnen slaan is er in een notebook een interne harde schijf aanwezig. De opslagcapaciteit varieert bij de moderne notebooks van zo’n 160 GB (gigabyte) tot 1TB (terrabyte). Als u van plan bent om veel multimedia zoals videos en muziek op uw notebook op te slaan is het aan te raden om voor een grote harde schijf te kiezen.

SOFTWARE

Op een notebook staat software voorgeinstalleerd. Het meest recente besturingsprogramma is Windows 7 Home premium. Daarnaast heeft u een beveiligingspakket nodig om virussen en schadelijke programma’s buiten de deur te houden. Notebooks bevatten bijna altijd een voor geïnstalleerde versie van Microsoft Office. Het aanschaffen van de code om dit pakket te kunnen gebruiken is het goedkoopst bij aanschaf van de notebook. Schaf je het pakket nadien aan dan ben je veel duurder uit.

NETWERK EN INTERNET

Alle notebooks zijn tegenwoordig voorzien van een aansluiting voor een UTP netwerkkabel. Met deze ingang kunt u zich toegang verschaffen tot een bekabeld netwerk. Daarnaast zijn alle notebooks ook voorzien van een draadloze netwerkkaart. Een draadloze verbinding wordt veelal omschreven als Wireless LAN (N) verbinding. De N geeft de snelheid aan; 300Mbps is tegenwoordig de standaard.

ACCESSOIRES

Accessoires zitten niet standaard op elke notebook maar een DVD brander, een webcam en een cardreader zijn bijna altijd wel aanwezig.

DVD brander
Met een DVD brander kunt u cds en dvds afspelen en tevens nieuwe cds en dvds maken. Hiervoor heeft u een programma nodig zoals bijvoorbeeld Nero. De meeste fabrikanten leveren standaard een programma mee voor het branden van deze media.

Webcam
Met een webcam heeft u een camera op uw notebook. Deze wordt vaak gebruikt tijdens gesprekken op chatprogramma’s zodat de ontvanger u kan zien tijdens het gesprek.

Cardreader
Met een cardreader kunt u externe opslagmiddelen zoals een SD kaart of micro SD kaart openen, om zo informatie of foto’s op uw notebook te plaatsen.

ACCUDUUR

Met name wanneer u van plan bent vaak buitenshuis te werken is de accuduur zeker van belang. De accuduur is afhankelijk van het aantal cellen waaruit de accu bestaat, de levensduur van de accu en het energieschema waar u de notebook op ingesteld heeft. Standaard heeft een notebook een 6 cels accu, een betere accu bestaat meestal uit 9 cellen. Hoe ouder een accu is hoe sneller hij leegraakt. Manieren om dit te beperken is om de notebook niet continue op te laden of om de accu uit de notebook te laten als u hem vaak op netstroom gebruikt. Via het energieschema in het configuratiescherm kunt u aangeven of u hoge prestaties wenst of een lange accuduur.

SERVICE

Notebooks zijn gecompliceerde apparaten die over het algemeen niet makkelijk zelf te repareren zijn. Heeft u niet zoveel verstand van de techniek, dan is het aan te raden om een servicecontract af te sluiten bij uw lokale dealer zodat u zonder zorgen met uw aankoop kunt blijven werken.

PRIJS/KWALITEIT VERHOUDING

Zoals vaak geldt ook voor notebooks: kwaliteit kost geld. Ook wanneer u de notebook niet intensief gaat gebruiken is het slim om niet voor het goedkoopste model te gaan. Om goed te functioneren draaien er allerlei programma’s op de achtergrond waarvan u niks merkt, maar deze programma’s hebben wel geheugen nodig. Daarnaast gaat de technische ontwikkeling van software razendsnel waardoor uw notebook al snel niet meer voldoet aan de nieuwste systeemeisen. Bedenk dus vooraf goed wat u met uw notebook wilt gaan doen en zorg dat uw aankoop lange tijd mee kan.

Bent u er na het lezen van deze informatie nog niet helemaal uitgekomen? Neem dan even contact met ons op, of kom langs in onze winkel.


Desktop computer

De aankoop van een pc

U overweegt een pc aan te schaffen, maar u weet niet precies waar u op moet letten. Dan bent u bij Computer-Connections op het juiste adres. Wij voorzien u graag van vrijblijvend advies. Heeft u na het lezen van de informatie nog meer vragen? Neem dan contact op met ons op, of kom langs in onze winkel.

Om een juiste keuze voor een PC te maken hebben we voor u een aantal gebruiksdoeleinden gedefinieerd. Bedenk vooraf goed wat u met de pc wilt gaan doen en kijk welke pc dan het beste bij u past.

1. STARTER

U wilt de pc voornamelijk gaan gebruiken voor basis werkzaamheden zoals internetten, e-mailen, tekstverwerken etc. U stelt geen hoge eisen aan uw pc. In dat geval is de budget pc een juiste keuze. De budget PC is een standaard PC tegen lage kosten.

2. GEZIN

U gebruikt de pc voornamelijk voor de standaard applicaties, maar de pc wordt wel vrij intensief gebruikt. Kies dan voor de mainstream pc. Deze PC is krachtiger en sneller dan de budget PC en is ook beter voorbereid om taken uit te voeren die u op dit moment nog niet verwacht uit te voeren met uw nieuwe PC. De PC draait speelt moeiteloos YouTube videos af, download zonder problemen materiaal van internet en kan de nieuwe games met een acceptabele performance draaien. Kortom, de ideale pc voor het hele gezin.

3. MULTIMEDIA GEBRUIKER

U verwacht veel van uw pc op allerlei gebied. Zo moet de pc geen problemen hebben met veeleisende applicaties zoals bijvoorbeeld het monteren van HD videos. Daarnaast download u veel materiaal van internet en heeft u een grote opslagcapaciteit nodig. Een Multimedia pc biedt dan uitkomst. Deze pc is uitgerust met de juiste componenten om deze zwaardere bewerkingen snel uit te kunnen voeren.

4. GAMING

Uw vrije tijd besteedt u graag aan het spelen van games, het liefst online. De gaming PC is op alle onderdelen weer wat zwaarder uitgevoerd dan de multimedia pc en is uitgerust met componenten om videos, games in beeld en geluid volledig tot zijn recht te laten komen.

PCs zijn er in alle soorten en maten. Naast de keuze voor de verschillende gebruiksdoeleinden kunt u ook een keuze maken tussen een A-merk PC en een zelfbouw cq eigen merk PC.

A-merken worden zijn PCs van bekende merken zoals: Acer, Compaq, Dell en HP. Deze computers worden in de fabriek geassembleerd. Over het algemeen weet u dat u met een A-merk computer goede kwaliteit in huis haalt.

Eigen merk PCs zijn computers die door uw computerwinkel om de hoek uit losse componenten samengesteld wordt. De kwaliteit van de computer wordt bepaald door de keuze van de losse componenten in de samenstelling van de PC. De functionaliteit van de eigen merk PC is gelijk aan het A-merk: uiteindelijk doen ze precies hetzelfde en u kunt er dezelfde programma?s op draaien.

Voordelen A-merken:
Consistente kwaliteit, een landelijk service netwerk, wereldwijde garantie.

Nadelen A-merken:
Geen flexibiliteit in de samenstelling, vaak iets duurder dan een eigen merk PC.
Na de garantieperiode is het lastig om vervangende onderdelen te vinden.

Voordelen eigen merk:
U kunt precies bepalen aan welke specificaties de computer moet voldoen.
Bij problemen kan uw computerwinkel u meestal sneller helpen doordat de vervangende onderdelen breed verkrijgbaar zijn.

Nadelen eigen merk:
De kwaliteit hangt af van de gekozen componenten. Voor garantie bent u afhankelijk van uw lokale computerwinkel.

Bent u er na het lezen van deze informatie nog niet helemaal uitgekomen? Neem dan even contact met ons op, of kom langs in onze winkel.

Waar u op moet letten bij de aanschaf van een pc

Er zijn een aantal zaken die invloed hebben op de prestaties en het gebruiksgemak van een PC. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

SNELHEID

De snelheid van een pc is afhankelijk van een drietal factoren te weten: de processor, het intern geheugen en het grafisch geheugen.

Processor
Kloksnelheid
De snelheid van een processor wordt meestal uitgedrukt in Gigahertz. Deze kloksnelheid zegt niet alles over de prestaties van een processor. De volgende factoren hebben ook invloed op de prestatie.

Cache geheugen
is geheugen dat dicht bij of zelfs in de processor zit. In het cache geheugen worden data en instructies opgeslagen die de processor later nodig kan hebben.

Aantal cores
Een core is in feite een complete processor binnen een processor waardoor er meerdere opdrachten tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden.

Intern geheugen
Intern geheugen is een belangrijk onderdeel van de computer. Wanneer de processor gegevens nodig heeft, zorgt de harde schijf dat deze beschikbaar komen door ze in het geheugen te laden. De reden hiervoor is, dat de processor vele malen sneller gegevens kan lezen en schrijven naar het geheugen dan naar de harde schijf. Hoe meer gegevens er gelijktijdig in het geheugen geladen kunnen worden, zonder dat een deel eerst weer naar de harde schijf geschreven moet worden, hoe sneller de verwerking van de gegevens geschiedt.

Grafisch geheugen
Wanneer u veel grafische bewerkingen op uw PC wilt uitvoeren zoals videobewerking of games spelen dan is het verstandig om een aparte videokaart aan te schaffen. Op een standaard moederbord zit het grafisch geheugen onboard. Dit betekent dat het grafisch geheugen gebruikt maakt van het gewone geheugen. Met een videokaart is er een apart processor en geheugen beschikbaar voor de grafische bewerkingen.

Bent u er na het lezen van deze informatie nog niet helemaal uitgekomen? Neem dan even contact met ons op, of kom langs in onze winkel.

OPSLAGCAPACITEIT

Om al uw gegevens op te kunnen slaan is er in een pc een interne harde schijf aanwezig. De opslagcapaciteit varieert bij de moderne PCs van zo’n 250 GB (gigabyte) tot 2TB (terrabyte). Als u van plan bent om veel multimedia zoals videos en muziek op uw PC op te slaan is het aan te raden om voor een grote of een twede harde schijf te kiezen.

De harde schijven van dit moment zijn uitgevoerd met een Serial ATA aansluitingen. (sata150 of sata300) Het verschil tussen deze twee is de doorvoersnelheid van de data of gegevens. Dus hoe snel data in theorie verwerkt kan worden. Sata300 is dubbel zo snel als Sata150 (3Gbit/s).

BEHUIZING

Er is niets zo irritant als een zoemende computer in de huiskamer. Een goede behuizing is een belangrijk onderdeel in de strijd tegen het computerlawaai. Het loont zeker de moeite om te investeren in een behuizing met een goede voeding en een stille ventilator voor de luchtstroom.

MOEDERBORD

In elke pc zit er een centrale unit die alle hardware met elkaar in verbinding zet. Het moederbord bevat tevens de aansluitingen die je aan de achterzijde van de PC ziet. Het aantal USB poorten bijvoorbeeld wordt dus door de keuze van het moederbord bepaald. Op alle moederborden zit de geluidskaart geïntegreerd. De geluidskwaliteit is meestal van een hoog niveau en 5.1 of 7.1 geluidsuitgang is standaard. Wil je professioneel geluid gaan bewerken dan is een losse geluidskaart aan te raden, in alle andere gevallen zal de geïntegreerde geluidskaart afdoende zijn.

SOFTWARE

Op een PC staat software voor-geïnstalleerd. Het meest recente besturingsprogramma is Windows 7 Home premium. Daarnaast heeft u een beveiligingspakket nodig om virussen en schadelijke programmas buiten de deur te houden. PCs bevatten bijna altijd een voor-geïnstalleerde versie van Microsoft Office. Het aanschaffen van de code om dit pakket te kunnen gebruiken is het goedkoopst bij aanschaf van de PC. Schaf je het pakket nadien aan dan ben je veel duurder uit.

ACCESSOIRES

DVD brander
Met een DVD brander kunt u cds en dvds afspelen en tevens nieuwe cds en dvds maken. Hiervoor heeft u een programma nodig zoals bijvoorbeeld Nero. Op dit moment is de Blu-ray brander in opkomst, echter is de lege media nog erg duur in aanschaf. Een goed alternatief voor dit moment is daarom de Blu-ray combo. Deze kan Blu-ray films afspelen op uw PC en kan daarnaast DVDs en CDs beschrijven.

Cardreader
Met een cardreader kunt u externe opslagmiddelen zoals een SD kaart of micro SD kaart openen, om zo informatie of fotos op uw PC te plaatsen.

SERVICE

PCs zijn gecompliceerde apparaten die over het algemeen niet makkelijk zelf te repareren zijn. Heeft u niet zoveel verstand van de techniek, dan is het aan te raden om een servicecontract af te sluiten bij uw lokale dealer zodat u zonder zorgen met uw aankoop kunt blijven werken.

PRIJS/KWALITEIT VERHOUDING

Zoals vaak geldt ook voor PCs: kwaliteit kost geld. Ook wanneer u de PC niet intensief gaat gebruiken is het slim om niet voor het goedkoopste model te gaan. Om goed te functioneren draaien er allerlei programmas op de achtergrond waarvan u niks merkt, maar deze programma’s hebben wel geheugen nodig. Daarnaast gaat de technische ontwikkeling van software razendsnel waardoor uw PC al snel niet meer voldoet aan de nieuwste systeemeisen. Bedenk dus vooraf goed wat u met uw PC wilt gaan doen en zorg dat uw aankoop lange tijd mee kan.

Bent u er na het lezen van deze informatie nog niet helemaal uitgekomen? Neem dan even contact met ons op, of kom langs in onze winkel.


Monitor

U overweegt een monitor aan te schaffen, maar u weet niet precies waar u op moet letten. Dan bent u bij Computer-Connections op het juiste adres.
Wij voorzien u graag van vrijblijvend advies.

Heeft u na het lezen van de informatie nog meer vragen? Neem dan contact op met ons op, of kom langs in onze winkel.

Waar u op moet letten bij de aanschaf van een monitor.

De prijs van een monitor is, naast het verschil per merk, afhankelijk van een aantal factoren die van invloed zijn op de prestaties van de monitor. Let bij aanschaf van een monitor goed op de volgende zaken.

FORMAAT

Het formaat van monitoren wordt uitgedrukt in inches. Tegenwoordig is het standaard formaat van een monitor 22 (inch)

BEELDVERHOUDING

Nagenoeg alle monitoren hebben een beeldverhouding van 16:9. Dit betekent dat de monitor geschikt is voor breedbeeld. Dit in tegenstelling tot de 4:3 verhouding die in het verleden standaard was.

RESOLUTIE

Resolutie is de term die wordt gebruikt om het aantal pixels op een beeldscherm te beschrijven. Des te meer pixels, des te scherper het beeld. Een veelvoorkomende resolutie is 1680 x 1050, maar u kunt ook kiezen voor Full HD: 1920×1080. of zelfs nog hoger zoals 4 of 8K

REACTIESNELHEID

De reactietijd van een LCD-scherm geeft aan hoeveel tijd een pixel nodig heeft om van actief (zwart) naar inactief (wit) te gaan en weer terug. Hoe lager het getal, hoe beter de resultaten. Een reactietijd van 1 milliseconden (ms) is op dit moment snel. Snelle reactietijden zijn vooral belangrijk voor het spelen van games of het kijken van films.

CONTRASTVERHOUDING

De contrastverhouding (of contrastratio) geeft de verhouding aan die bestaat tussen het aantal stappen die mogelijk zijn tussen wit en zwart. Hoe groter deze verhouding is, hoe beter het contrast. Een LCD-monitor met een contrastverhouding van 1000:1 kan bijvoorbeeld 1000 tinten onderscheiden tussen zwart en wit. Voor contrast zijn er geen standaard maten en fabrikanten hebben ieder hun eigen meetmethodes!

DYNAMISCH CONTRAST

Helaas is het moeilijk om LCD-monitoren met elkaar te vergelijken wat betreft contrastverhouding. Behalve de normale contrastverhouding, bestaat er namelijk ook dynamisch contrast. Daarbij wordt de lichtbron van de monitor teruggedraaid als het beeld op het scherm donker is. Een dynamisch contrast heeft altijd een hogere waarde dan het typische, normale contrast. Wederom: hiervoor is geen standaard maat.

AANSLUITINGEN

VGA, DVI, HDMI. Dit zijn drie verbindingen om een monitor op je pc aan te sluiten.

VGA
VGA is als enige analoog-aansluiting en is alleen aan te raden wanneer u een oudere pc heeft die alleen ruimte biedt voor een VGA aansluiting.

DVI
Staat voor Digital Video Interface. DVI kan een hogere resolutie en aan dan VGA. Er zijn twee verschillende typen DVI- aansluitingen: DVI-I en DVI-D. Het verschil tussen DVI-I en DVI-D is dat DVI-I zowel analoge als digitale signalen aan kan en DVI-D alleen digitale signalen. Kanttekening is dat voor DVI wel een speciale aansluiting nodig is op de videokaart.

HDMI
Net als DVI is HDMI een digitaal signaal. Naast digitaal beeld kan een HDMI-kabel ook digitale audio overbrengen. Bovendien werkt HDMI met ongecomprimeerde signalen, waardoor een veel betere beeldkwaliteit wordt bereikt.

Bent u er na het lezen van deze informatie nog niet helemaal uitgekomen? Neem dan even contact met ons op, of kom langs in onze winkel.


Printer

U overweegt een printer aan te schaffen, maar u weet niet precies waar u op moet letten. Dan bent u bij Computer-Connections op het juiste adres. Wij voorzien u graag van vrijblijvend advies. Heeft u na het lezen van de informatie nog meer vragen? Neem dan contact op met ons op, of kom langs in onze winkel

Welke printer past bij u?

Als u een printer wilt aanschaffen is het verstandig om u af te vragen welke gebruiker u bent. We hebben de verschillende gebruikers onderverdeeld:

1. THUISGEBRUIKER

U gebruikt de printer thuis voor het af en toe afdrukken van documenten in mono (zwart/wit) of eventueel kleur. Ook het printen van foto’s is een handige bijkomstigheid. Een inkjetprinter is dan een goede keuze voor uw situatie. Als u ook wilt kopiëren en/ of scannen kunt u denken aan een multifunctionele inkjetprinter.

2. KLEIN ZAKELIJK GEBRUIKER

U print een gemiddeld of veel aantal documenten of rapporten per week, met name in mono (zwart/wit). Ook wilt u kunnen kopiëren en scannen en eventueel faxen. Een multifunctionele laserprinter is voor uw situatie een goede keuze.

U heeft de keuze tussen twee verschillende type printers: een inkjet- of laserprinter. Voor thuisgebruik is de inkjet nog steeds de populairste printer. De laserprinter is een goede optie voor (klein)zakelijk gebruik en is ook steeds vaker een goede keuze voor thuisgebruik. Druk je geen foto’s af op speciaal fotopapier dan is een laserprinter door de fors gedaalde aanschafprijzen en door de lagere prijs per afdruk steeds vaker een goede en verantwoorde keuze.

De multifunctionele printer (MFP), verkrijgbaar in laser of inkjet, wint steeds meer terrein aangezien deze meer kan dan alleen printen. Ook draadloos printen, met bijvoorbeeld Wi-Fi, Bluetooth, of een iPhone, is handig en helemaal van deze tijd.

1. INKJETPRINTER

Een inkjetprinter is goedkoop in de aanschaf. Het is wel belangrijk om op de resolutie te letten, want hoe hoger de resolutie, hoe scherper de afdruk. Dit is met name belangrijk voor het printen van foto’s. Nadeel: de kosten van een inktcartridge zijn vrij hoog. Om hier kosten op te besparen, kunt u het beste een inkjetprinter met gescheiden inktcartridges kopen. Bij gescheiden cartridges hoeft u dan niet de hele cartridge weg te gooien als er maar een of twee kleuren op zijn. U simpelweg alleen de cartridge van die bepaalde kleur te verwisselen.

2. LASERPRINTER

Laserprinters zijn snel, betrouwbaar en leveren een erg scherpe afdruk en de afdrukken van een laserprinter zijn beter bestand tegen water dan een afdruk van een inkjetprinter. Nadeel: Het grootste nadeel van een laserprinter is de aanschafprijs. Deze is hoger dan die van een inkjet. De toners zijn ook duurder dan die van een inkjet, maar gaan vele malen langer mee waardoor u uiteindelijk goedkoper uit bent. Dit is lonend voor veelvuldig gebruik.

Hoe werkt een laserprinter?
Een laserprinter werkt met behulp van een laser. Deze laser zet met behulp van een laserstraal een lading op een drum. Hierna wordt op de drum een afbeelding geprojecteerd (in het verleden met een laser, maar tegenwoordig soms ook met een led). Deze draait rond en trekt dan door deze lading de tonerpoeder naar zich toe. Het papier wordt langs verschillende rollen geleid en met bepaalde technieken van de elektrische lading worden de tonerdeeltjes op hun plek geplaatst. Door verhitting smelten ze en blijven ze op het papier zitten.

Wat zijn nu de verschillen tussen de printers en welke past het beste bij uw situatie?
Er zijn een aantal zaken die invloed hebben op de prestaties en kosten van de printer die u kiest. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

RESOLUTIE

Een inkjetprinter spuit met kleine spuitmondjes verschillende kleuren inkt direct op het papier. De kwaliteit van een afdruk wordt meestal beoordeeld aan de hand van de resolutie en wordt uitgedrukt in dpi (Dots Per Inch). Hoe hoger de resolutie van uw printer, hoe beter de scherpte en detailweergave zal zijn. Een resolutie van 300 tot 600 dpi is voldoende voor het printen van een tekst of grafiek. Om een goede foto met al zijn details en kleurweergave te kunnen realiseren, heeft een minimale resolutie van 1200 dpi de voorkeur.

SEPARATE INKTCARTRIDGES

Inktverbruik is een groot aandachtspunt bij printers. Inkt raakt vaak snel op dan u denkt en navullingen zijn vaak kostbaar. Veel printers worden inmiddels uitgerust met separate inktcartridges die ieder hun eigen kleur bevatten. Als een kleur eerder op is dan de overige kleuren, dan kunt u eenvoudig alleen deze cartridge vervangen. Dit kan een aardige kostenbesparing opleveren. Als u er voor kiest om niet originele navulcartridges te gebruiken of de originele cartridges zelf na te vullen, kan het gebruik hiervan leiden tot storingen of beschadigingen bij de printer. In geval van storingen kan het zelfs zo zijn dat de fabrikant de printer niet kosteloos repareert. De keuze is uiteraard aan u.

SNELHEID

De snelheid waarmee uw printer een afdruk maakt kan ook van belang zijn (ook wel ppm genoemd, dit betekent page per minute). Het kan voor u van belang zijn dat uw printer een grote hoeveel pagina’s per minuut kan printen. Als u af en toe eens iets print, is de snelheid minder van belang. Als u echter een leuke foto op een groter formaat, bijvoorbeeld A4 wilt afdrukken, dan kan de snelheid wel van belang zijn, zeker als de print daarna ook nog eens moet drogen. De printsnelheid is ook afhankelijk van uw computer en het bestand wat u gaat printen. U moet de printsnelheid, die bij de specificaties wordt vermeld, als richtlijn zien.

AUTODUPLEXER

Heeft uw printer een autoduplexer, dan kunt u automatisch dubbelzijdig afdrukken. Dit is een goed alternatief om papier te besparen en praktisch voor uitgebreide rapporten of presentaties. Deze optie zit niet standaard op elke printer.

AUTOMATISCHE DOCUMENTDOORVOER (ADF)

De automatische documentdoorvoer (Engels: Sheetfeeder) is een handige optie voor een multifunctionele printers. Heeft een all-in-one deze optie, dan kunt u meerdere vellen papier na elkaar automatisch doorvoeren om te scannen of kopieren. Dit geldt alleen voor scannen- en kopieren.

GEHEUGENKAARTLEZER

Veel printers beschikken inmiddels over een ingebouwde cardreader waarmee u de meest voorkomende geheugenkaarten kunt uitlezen (Micro SD, SD, Memory stick etc.). Deze kaarten maken het mogelijk om fotos af te drukken op uw printer zonder gebruik te hoeven maken van uw PC.

LCD-SCHERM

Als u uw geheugenkaart uit wilt lezen, is het handig om te zien welke foto’s er op staan. Op een aantal inkjetprinters kunt u ook een LCD-scherm aantreffen waarmee u de foto’s eerst kunt bekijken en eventueel corrigeren. Daarna geeft u het juiste formaat en aantal in en een paar minuten later liggen uw prints klaar.

PICTBRIDGE

PictBridge en DirectPrint zijn wel de bekendste namen voor de functie die het mogelijk maakt om de foto’s van uw digitale foto- of videocamera rechtstreeks naar uw printer te sturen. Het printen kan plaatsvinden zonder gebruik te maken van uw computer. Veel mobiele telefoons, die beschikken over een ingebouwde camera, kunnen ook via BlueTooth of een USB-kabel rechtstreeks communiceren met uw printer.

RANDLOOS PRINTEN

Bij een aantal inkjetprinters is het mogelijk om uw foto’s te printen zonder witte rand, u vindt deze optie terug bij de specificaties van de printer. Deze mogelijkheid is vaak alleen aanwezig als u gebruik maakt van speciaal fotopapier.

PRINTMOGELIJKHEDEN

U kunt met een inkjetprinter op verschillende formaten printen, dit kan varieren van Credit-Card formaat tot A4. Een aantal printers kunnen zelfs tot het formaat A3+ printen. Naast het printen op gewoon papier, kunt u ook op fotopapier printen, anders heeft u kans dat de inkt gaat vloeien. Er zijn inmiddels nog meer printmogelijkheden, waarbij u zonder speciale fotobewerking software, mooie dingen kunt produceren:

Kleding transfers: uw eigen afbeeldingen op een kledingstuk drukken

Het bedrukken van uw zelf gebrande CD en DVD’s (hier heeft u wel speciale schijfjes nodig)

SOFTWARE & BESTURINGSSYSTEEM

Software
Naast de software die u nodig heeft om uw printer te installeren leveren veel printerfabrikanten ook extra software bij de printer. Met speciale programma’s kunt u bijvoorbeeld de rode ogen verwijderen, belichtingsproblemen corrigeren en foto’s uitkaderen. Maar u kunt ook uw creativiteit aanspreken door met speciale sjablonen uw eigen fotoalbum of kalender samen te stellen.

Besturingssysteem
In de specificatie kunt u in het veld besturingssysteem zien of de printer geschikt is voor het door u gebruikte besturingssysteem. Bijna alle printers zijn tegenwoordig geschikt voor de nieuwste besturingssystemen maar ook steeds vaker voor OS X (Apple computers) en Linux.

GELUIDSNIVEAU

Als u de printer regelmatig gebruikt en hij staat in uw directe omgeving te printen dan kan het geluidsniveau een belangrijke rol gaan spelen. Veel printers produceren een storende hoeveelheid geluid tijdens het printen. Dit geluidsniveau drukt men uit in Decibel (dB). Een printer met een geluidsniveau van maximaal 35 dB wordt over het algemeen als prettig ervaren. Om de term dB een beetje te begrijpen is het goed om te weten dat een toename van 3 dB een verdubbeling van het geluid is. Zo maakt een printer met een geluidsniveau van 38 dB twee maal zo veel herrie als een printer met een geluidsniveau van 35 dB. Bij de productspecificaties van veel printers kunt u het geluidsniveau van de printer terugvinden.

Draadloos printen

Veel printers kunnen tegenwoordig draadloos printen via uw draadloze router. Het voordeel hiermee is dat u vanaf elke printer, laptop, tablet of telefoon kunt printen naar de printer. Hiervoor print dus iedereen op dezelfde printer, en hoeft niet meerdere printers meer te hebben.

Voordelig printen met hervulbare cartridges

Niet alle printers hebben cartridges welke onbeperkt nagevuld kunnen worden. Kiest u wel voor zo’n printer, dan print u zeer voordelig. Wij beschikken over professionele apparatuur voor het hervullen van cartrides. U kunt hierop wachten. Uw besparing op uw printkosten kunnen hiermee oplopen tot wel 80% . Zo kunnen Brother printers prima worden nagevuld.

Bent u er na het lezen van deze informatie nog niet helemaal uitgekomen? Neem even contact met ons op, of kom langs in onze winkel.

Houd mij op de hoogte We houden je op de hoogte wanneer dit product weer op voorraad is. Vul je mailadres in.
Email Aantal Je mailadres wordt uitsluitend gebruikt om je op de hoogte te houden voor dit artikel. Dus voor geen enkel andere doel!